ELŐZŐ KONFERENCIÁK

MIT XXI. Kongresszusa Zalakaros 2023. május 11-13.

 

Kedves Kollégák!

A kimagaslóan sikeres gyulai konferencia után a MIT elnöksége úgy döntött, hogy az idei kongresszust – visszatérve a tavaszi konferenciák gyakorlatához - májusra szervezi, melynek helyszíne a zalai dombok ölelésében elterülő hangulatos üdülőváros Zalakaros lesz. 

A koronavírus pandémia miatti jáványügyi készültségnek tavaly december közepe óta már hivatalosan is vége, új célokat és feladatokat kell kitűznünk, ill. vissza kell térjünk a hagyományos infekciókontroll tevékenységhez, mely a járvány miatt az elmúlt két évben jelentősen háttérbe szorult. 

A kongresszus mindenkori célja az infekciókontrollal kapcsolatos új irányzatok, kutatási eredmények bemutatása, melyben nagy segítségünkre vannak céges támogató partnereink.

Még ennél is fontosabb, hogy megismerjük egymás érdekes eseteit, gyakorlati tapasztalatait, nehézségeit mellyel a mindennapi munka során szembesülnek a kollégák. 

Várjuk a fiatal szakemberek előadásait, posztereit, mert gyorsan változó világunkban nagy szükség van a rugalmasságra, fiatalos lendületre.

A MIT következő konferenciáján örömmel látjuk az infektológia, a mikrobiológia, a gyógyszerészet területén, valamint egyéb határterületeken dolgozó kollégákat is. 


Bízva abban, hogy minél többen találkozunk megint, szeretettel várunk mindenkit!


Dr. Rauth Erika
MIT elnök


Értesítő: https://www.convention.hu/Scripts/vendor/pdf.js/web/viewer.html?file=/Contents/GetFileByGuid/MIT23/f2835dfb-f825-4f66-b2a3-b13485a9b02a?file%3Dconvention_mit23_ertesito_a5.pdf

Regisztráció: https://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/MIT23

 


MIT XX. Kongresszusa Gyula 2022.10.20-21.
KEDVES KOLLÉGÁK!

 

Immár  két  éve  várunk  erre  az  örömteli  pillanatra,  hogy  bejelenthessük társaságunk soron következő kongresszusát. A  jubileumi  XX.  konferencia  helyszíne  egyben  a  Magyar  Infekciókontroll Társaság alapításának helyszíne Gyula, mely magát „történelmi fürdővárosnak” nevezi, ami jelzi a város sokoldalúságát. Az elmúlt két évben sok mindenben megváltozott a minket körölvevő világ. Mindent a Covid-19 pandémia és ennek hatása uralt. Miközben az infekciókontroll szerepe ez idő alatt jelentősen felértékelődött, meg kellett tanulnunk élni a megváltozott körülmények között. Háttérbe szorultak a személyes találkozások, a szakmai értekezletek, az elmúlt évtizedekben megszokott kommunikációs formák. Mindnyájan érezzük a személyes kapcsolatok hiányát. Meggyőződésünk, hogy a tudományos program és a kötetlen eszmecserék alkalmat adnak nemcsak a szakmai tudás elmélyítésére, mások tapasztalatainak  megismerésére,  hanem  az  emberi,  baráti  kapcsolatok erősítésére is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Gyulán!

Dr. Rauth Erika
MIT elnök

Értesítő: https://www.convention.hu/Scripts/vendor/pdf.js/web/viewer.html?file=/Contents/GetFileByGuid/MIT22/1f721fe9-4170-451c-b683-fdb4b23ff6a7?file%3Dconvention_mit22_ertesito.pdf

Regisztráció: https://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/MIT22

 


MAGYAR INFEKCIÓKONTROLL TÁRSASÁG XIX. KONGRESSZUSA


Kedves Kollégák


Az idei évben a Magyar Infekciókontroll Társaság konferenciájának helyszíne Szeged lesz.

Az elmúlt évben a régi kihívások mellett új témák is előtérbe kerültek az infekciókontroll területén, az ezekhez kapcsolódó tapasztalatok, problémák megbeszélésére jó lehetőséget teremt, hogy ismét együtt lehetünk szakmai körben.

A tavaly ősszel megjelent rendelet módosítás, új módszertani levél az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekre vonatkozó kockázatértékelésről, valamint a folyamatosan megjelenő eszközhasználattal összefüggő fertőzések megelőzésére vonatkozó módszertani ajánlások sok új feladat elé állít bennünket.

Örvendetes változás és munkánkat segíti az infekciókontroll kapcsolattartó szakdolgozók bevonása a kórházi fertőzésmegelőzésére irányuló tevékenységbe, még szorosabbá téve az együttműködést a közvetlen betegellátás és az infekciókontroll területén dolgozók között.

A betegbiztonság fejlesztésére szerte a világon egyre nagyobb jelentúségű, melynek kiemelten fontos eleme az infekciókontroll. Az ennek támogatása egyre fontosabb kérdéssé válik minden egészségügyben dolgozó számára.

A Társaság ismét felajánlja a lehetőséget a konferencia résztvevőinek, ill. minden tagnak azzal, hogy pályázatot hirdet a 2020-as nemzetközi infekciókontroll (IFIC) konferencián való részvétel támogatására. A pályázati feltételek változatlanok.

Szeretnénk felhívni a kedves kollégák figyelmét személyi jövedelemadójuk 1%-nak a társaság javára történő felajánlására, melyet azz alábbi adószámra tehetnek meg:

Magyar Infekciókontroll Társaság: 18377893-1-13

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Szegeden!


Dr. Rauth Erika
MIT elnök


Regisztráció: www.conf.hu/MIT2019

Első értesítés: MIT kongresszus

Részletes program: végleges program.pdf

 


MAGYAR INFEKCIÓKONTROLL TÁRSASÁG XVIII. KONGRESSZUSAAz idei évben a Magyar Infekciókontroll Társaság konferenciájának helyszíne a Balaton felvidék nyugati szélén elhelyezkedő város Tapolca lesz, mely a barlangok és a vizek városa. 
Konferenciánk ismét két napos, így a szakmai tartalom koncentráltan jelenik meg, a költségek is kedvezőbbek. 
Az elmúlt évben a régi kihívások mellett új témák is előtérbe kerültek az infekciókontroll területén, az ezekhez kapcsolódó tapasztalatok, problémák megbeszélésére jó lehetőséget teremt, hogy ismét együtt lehetünk szakmai körben. 
A betegbiztonság fejlesztésére szerte a világon egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, melynek az infekciókontroll kiemelten fontos eleme. Az ehhez kapcsolódó programok támogatása egyre fontosabb kérdéssé válik mindenki számára. 
A Társaság ismét felajánlja a lehetőséget a konferencia résztvevőinek, ill. minden tagnak azzal, hogy pályázatot hirdet a 2018-as nemzetközi infekcókontroll (IFIC) konferencián való részvétel támogatására. A pályázati feltételek változatlanok. 

Szeretnénk felhívni a kedves kollégák figyelmét személyi jövedelemadójuk 1%-nak a társaság javára történő felajánlására, melyet az alábbi adószámra tehetnek meg: 
Magyar Infekciókontroll Társaság: 18377893-1-04

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Tapolcán!

Meghívó: (MIT_18_kongresszus.pdf)
Regisztrációs lap: (MIT_kongresszus_regisztracios_lap.docx

WFHSS 18. KONFERENCIA


A Magyar Infekciókontroll Társaság tagja lett a WFHSS – World Forum For Hospital Sterilisation Scienses (http://wfhss.com/members/?id=731) nemzetközi szervezetnek, mely a sterilanyag ellátásban (is) tevékenykedő országos szakmai szervezeteket fogja össze a világ minden tájáról. 
A Sterilizálással foglalkozó nemzetközi és regionális nonprofit szervezetek fóruma elősegíti az együttműködést, így az információ és a legjobb-gyakorlat cseréje igen magas szinten valósul meg.
A WFHSS küldetésnyilatkozata nem csak az, hogy valóra váltsa az újra felhasználás folyamatának legmagasabb minőségét világszerte, hanem az is, hogy minden beteg alapvető joga legyen, hogy kiváló minőségű orvostechnikai eszközökkel kezeljék őket. A legfőbb értékek a szervezet számára az integritás, objektivitás, nyíltág és áttetszőség továbbá kooperáció és támogatás.

A megújult szervezetnek magyar tagja nem volt, így örömmel fogadták jelentkezésünket.XIX. KÓRHÁZHIGIÉNÉS ANKÉT


Ideje: 2016. szeptember 29.- október 1.
Helye: Debrecen, Kölcsey Központ (4026, Debrecen, Bethlen u.) 
A rendezvény fővédnöke: Dr. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke 
A rendezvény szervezője: Dr. Orosi Piroska, tanszékvezető egyetemi docens, DEOEC
Tudományos program főbb témakörei:
  1. Gram negatív multirezisztens kórokozók epidemiológiája
 • Tendenciák a Clostridium difficile okozta fertőzések terjedésében
 • Egészségügyi dolgozókat veszélyeztető biológiai kóroki tényezők
 • A kézhigiéne ellenőrzése (kerekasztal megbeszélés)

Részletes program itt érhető el: http://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/ANKET2016
V. ORSZÁGOS INFEKCIÓKONTROLL TOVÁBBKÉPZÉS ÉS KONFERENCIA


IME - Interdiszciplináris Magyar Egészségügy tudományos folyóirat V. Országos Infekciókontroll Továbbképzés és Konferencia

Ideje: 2016. október 18-19.
Helye: Hotel Hungaria City Center (1074 Budapest, Rákóczi út 90.) 
A rendezvény fővédnöke: Dr. Ónodi- Szűcs Zoltán, egészségpolitikáért felelős államtitkár, EMMI 
A rendezvény szervezője: Tamás Éva, ügyvezető igazgató, IME
Tudományos program főbb témakörei:
 • Semmelweis Jubileumi Év – Semmelweis élete, munkássága és öröksége
 • A szepszis – különböző látószögekből
 • „Amerikából jöttem….” kitekintés a nagyvilágba
 • Infekciókontroll a kórházvezetés szemszögéből
 • A szepszis – definíciók és klinikumok
 • Fertőtlenítési ujjgyakorlatok a mindennapokban – mit? mivel? hogyan?
 • Népegészségügyi szűrések és védőoltások

Részletes program itt érhető el: http://tinyurl.com/j6ut7b5
KÉZHIGIÉNIÁS VILÁGNAP


Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ tudományos ülése.

Ideje: 2016. május 5. (csütörtök) 10.00 óra 
Helye: Országos Tisztifőorvosi Hivatal „Fodor József” terem 1097 Budapest, Nagyvárad tér 2. 
Fővédnökként az ülést megnyitja: Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos 
Üléselnök: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos, OEK
PROGRAM
 1. A kézhigiénés önértékelő rendszer 2015. évi országos felmérésének eredményei Szeberényi Katalin járványügyi felügyelő, Dr. Szilágyi Emese főosztályvezető helyettes, OTH Járványügyi főosztály
 2. A WHO Kézhigiénés önértékelő rendszer eredményei Dr. Antmann Katalin osztályvezető főorvos, Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés osztály
 3. Kézhigiénés Világnap, 2016: Fókuszban a biztonságos sebészeti ellátás, eszközös beavatkozások Dr. Prantner Ida szakorvos, OEK Kórházi járványügyi osztály, Dr Szilágyi Emese főosztályvezető helyettes, OTH Járványügyi főosztály
 4. Betegbiztonság a SE AITK-n – helyes kézmosási gyakorlat, Bella standardfejlesztési projekt Dr. Orosz Gábor szakorvos, Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Klinika
 5. Vitatott 10 alapvető kérdés a kézhigiénéről Szél Borbála epidemiológus, Dr. Nagy Kamilla kórházhigiénikus főorvos, Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ
SZÜNET
 1. Direkt megfigyeléses kézhigiénés ellenőrzés tapasztalatai Csizmadia Gyöngyi, Mester Bianka közegészségügyi-járványügyi ellenőr, Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés osztály
 2. Fluoreszcein próba mikrobiológiai vizsgálata új módszerekkel Lehotsky Ákos PhD.- hallgató, Semmelweis Egyetem HandinScan Kft.
 3. Kézhigiéne lépésről-lépésre, koncepció a minőségbiztosítás támogatására Benkó Aliz üzletágvezető, Hartmann-Rico Hungária Kft.
 4. Kézhigiéne 2020., Magyarország Orosz-Havas Krisztina healthcare üzletágvezető, Ecolab-Hygiene Kft.
 5. A Semmelweis Egyetem és a Hartmann- Rico Hungária Kft. által meghirdetett kézhigiénés verseny eredményhirdetése, a „Semmelweis Büszke Rám!” díjak átadása.
 6. Magyar Infekciókontroll Társaság éves közgyűlése


MIT 2016 ÉVES KÖZGYŰLÉSE


A Magyar Infekciókontroll Társaság éves közgyűlése 2016. május 05.-én (csütörtökön), a Kézhigiénés világnap tudományos ülés után, 
az előadásokat követően (kb. 13 órakor) az OTH „Fodor József” termében kerül megrendezésre, melyre szeretettel meghívjuk.

NAPIREND TERVEZET
 1. Napirend előtti hozzászólások (max.3 perc/hozzászólás)
 2. Új napirendi pontok felvetése elfogadása
 3. A Társaság 2015. évi munkája és gazdálkodása, a PK-142 pénzügyi és mérlegbeszámoló, közhasznúsági melléklet elfogadása.
 4. A társaság 2016. évi költségvetés tervezete
 5. Egyebek

Amennyiben a közgyűlés nem bizonyul határozatképesnek, a megismételt közgyűlés 15 perc múlva kezdődik. A megismételt közgyűlés azonos tárgykörrel, a szavazati joggal rendelkező jelenlévők létszámától függetlenül határozatképes.

Megjelenésére feltétlenül számítunk!


2016. április 26.
Dr. Rauth Erika elnök 
KÜLDETÉS ÉS TÖRTÉNET

PROF. DR. LOSONCZY GYÖRGY

(Érsekcsanád, Pest-Pilis-Solt-Kiskun m. 1919. IX. 12. Szeged, 2003. X. 19.) gyógyszerész, orvosdoktor, egyetemi tanár 

A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1941-ben gyógyszerészi, 1947-ben orvosdoktori oklevelet szerzett. Közben 1945-1949 között a Gyógyszerészek Jóléti Alapjának elnöke és a Népjóléti Minisztérium Gyógyszerészeti Osztályának vezetője (1945-1947) volt. Az Országos Közegészségügyi Intézet klinikai adjunktusává nevezték ki 1947-ben.

Hungarian Society for Infection Control