Társaság

Publikációk


Friss publikációk


Letölthető dokumentumok
A fertőtlenítés és kézfertőtlenítés aktuális kérdéseinek megvitatása


Letölthető dokumentumok
Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok 2008.november 27-29.


Az Antibiotikum Konferencia évek óta az a konferencia, ami az "ezt nem hagyhatom ki" konferencia számomra. Hogy miért? Mert évek óta olyan témákkal foglalkozik, ami nem csak az infektológusoknak, nem csak az ágy mellett tevékenykedő, és antibiotikum terápiával közvetlenül foglalkozó orvosoknak ad új, átfogó ismereteket. Ez az a konferencia, melynek előadásai az infekciókontrollal foglalkozó minden kollégát kellene, hogy érdekeljen! Idén (2008-ban) sem volt ez másként.

A konferencia fő témakörei között szerepeltek a probléma baktériumok, a katéter asszociált infekciók, a nosocomiális pneumonia, melyek tükrözik az előbbi mondataimat. És a témakörökön belül a legjobb előadóktól hallhattuk a legújabb dolgokat. Jó volt, érdekes volt. Néhány előadó hozzájárult ahhoz, hogy honlapunkon megjelenhessenek előadásaik diái, melyeket az alábbi linken megtekinthet a kedves látogató:

Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam előadásai

Köszönjük, remélem így csemegézhetnek azok is, akik nem jutottak el a konferenciára, de érdeklik az azon elhangzottak.
Jó tanulást kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel: Rákay Erzsébet
Európai Antibiotikum Nap, 2008. november 18.


Tekintettel az Európai Unió egészségügyi minisztereinek legutóbbi, brdo-I (Szlovénia) nem hivatalos tanácskozásán az antibiotikum rezisztenciáról folytatott gyümölcsöző megbeszélésünkre, az Európai Bizottsággal egyetértésben örömmel tájékoztatom Önt a 2008. november 18.-án megtartandó "Első Európai Antibiotikum Nap" kezdeményezéssel kapcsolatos terveinkről.

Az antibiotikum rezisztencia folyamatosan növekvő közegészségügyi veszélyét mutatják a Surveillance Hálózatok (EARSS, ESAC, IPSE) legutóbbi jelentései, melyekben a tagországok közreműködése kulcsfontosságú. Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy kifejezzük hálánkat a közreműködésükért.

Mindamellett, hogy a Közegészségügyi Hatóságok évek óta felhívják a figyelmet az antibiotikumok megfelelő és visszafogott alkalmazására, a legtöbb tagországban nem változott az antibiotikumok felhasználás gyakorlata.
Ennél fogva az antibiotikumok felelősségteljes alkalmazásának szükségessége megerősítendő és továbbra is napirenden tartandó. Ezért választottuk a 2008-as Európai Antibiotikum Nap fő céljának a lakosság meggyőzését, hogy banális vírus fertőzések esetén (pl.: egyszerű megfázás vagy influenza) ne igényeljenek antibiotikum kezelést.
Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a betegeknek szükséges követni az orvosaik tanácsait.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) együttműködik a Nemzeti Antibiotikum Rezisztencia Fókuszpontokkal, szoros kapcsolatot tartva az Európai Parlament tagjaival, orvosi és tudományos társaságokkal, és más döntéshozókkal azért, hogy az Európai Antibiotikum Nap sikere és hatékonysága érdekében megszerezzék a megfelelő támogatásokat.

Az ECDC rövidesen kommunikációs anyagokat (logo, szlogen, társadalmi felhívások) küld a tagországok számára, a helyi (nemzeti) kommunikációs kampányok fejlesztésére. Az ősz folyamán, a november 18-án tartandó országos sajtókonferenciát támogató „média eszköztárat” bocsátunk rendelkezésükre. A lakosság számára elérhető weboldal készül, melyről a tagországok nemzeti honlapjára lehet jutni. Ezek az eszközök lehetővé teszik az Önök országa számára a helyes antibiotikum használatot illető koordinált üzenetek célba juttatását, növelve a kampány hatékonyságát Európa szerte. Ez természetesen semmilyen módon nem akadályozza az Önök nemzeti kommunikációs szabadságát.
A strasbourgi Európa Parlamentben 2008. november 18-án uniós szintű médiaeseményt tervezünk, melyet reményeink szerint összekapcsolhatunk a helyi (nemzeti) média eseményekkel. Az Európai Unióban ez az esemény fejezi ki az antibiotikum rezisztencia határok nélküli, nemzetközi dimenzióját.
Ilyen formán az Európai Unió többi tagállamával együtt, a témához kapcsolódó nemzeti akciók megszervezésében számítunk aktív közreműködésükre. Nagyon örülnénk, ha tájékoztatnának minket, hogy milyen módon kívánnak részt venni a programban. Az ECDC részéről a kapcsolattartó személy Sarah Earnshaw (sarah.earnshaw@ecdc.europa.eu). Bízunk abban, hogy az Önök közreműködésével az állampolgárok egészségvédelméhez, egészségének javításához hozzájáruló maximális eredmény lesz érezhető az Európai Unió 27 tagországában.

További információkaz alábbi letölthető dokumentumokban talál:
XV. Kórházhigiénés Ankét, Eger 2008. november 14-15


A Kórházhigiénés Ankét immár 30 éve a kórházhigiénikusok szakmai rendezvénye.

Idén nagyon szép városban, környezetben került megrendezésre. Igen feszített volt a tempó, hiszen sok érdekes előadásnak kellet időt szorítani, de aki tehette és időt szakított a városban egy rövid kis sétára nagyon kellemes napsütésben barangolhatott Eger hangulatos kis utcáin.

Az infekciókontroll területén nagyon fontos az egymás közötti tapasztalatcsere és a társszakmák részvétele is. Kapcsolattartásra, beszélgetésre is lehetőséget teremt egy-egy konferencia, amelyen kicserélődnek a tapasztalatok. Jelen voltak mikrobiológiai, infektológiai és klinikai szakemberek is, akik érdekes és hasznos előadásukkal emelték a rendezvény színvonalát.

A szakmában történt változásoknak és kihívásoknak nap mint nap meg kell felelnünk.
Az Ankét foglalkozott a higiénés feltételek változásával a kórházi szerkezetváltás után és a multirezisztens kórokozókkal. Sajnos a sok MRSA mellett még csak néhány előadás foglalkozott a jelentősen előretörő és sok problémát okozó multirezisztens Gram- negetív baktériumok problémakörével. Ez a terület a szabályozások terén is elég hiányos.

Örömmel hallottunk a népegészségügyi képzés területén elért sikerekről, amely a jövő szakembereit képzi majd, remélhetőleg megfelelő számban. A szakmai felügyelet létrejötte is előrelépés a szakmánkban, reményekkel várjuk működésének áldásos tevékenységét.
Sok lehetőséget rejt még magában a Magyar Infekciókontroll Egyesület új honlapja, melyen ez a cikk is megjelenik, erről is hallhattunk az előadások között.

A legkitartóbbak az előadássorozat végén nagyon érdekes interaktív esetismertetéseket is hallhattak. El is határozták a szervezők, hogy legközelebb ilyen külön szimpoziumot is szorgalmaznak. Nagyon hasznos és érdekes, amikor a hallgatóság is bekapcsolódik egy- egy eset elemzésébe, sokat tanulhatunk a tapasztaltabb szakemberek véleményéből, okfejtéséből, és megnyugodhatunk, hogy nem csak számunkra nehéz egyes esetek megoldása.

A szakmai munka mellett jutott lehetőség a kikapcsolódásra és kellemes szórakozásra is.
A bankettvacsora eleganciája és a fellépők színvonalas előadása is a rendezők kiváló szervezéséről tanúskodott. A hangulatot pedig a résztvevők jó kedve biztosította.

Két év múlva találkozunk az infektológusokkal közös higiénés ankéton.


Budapest, 2008. november 26.
Dr. Hemző Erika
Kórházhigiénikus főorvos
Szemt Imre Kórház Budapest
Beszámoló a Magyar Infekciókontroll Egyesület XII. Kongresszusáról


Egyesületünk, idei, XII. kongresszusának megrendezésére június 5 és 7 között, Siófokon került sor.

Hagyományainknak megfelelően, konferenciánk első plenáris ülése továbbképző jellegű volt. A továbbképzések keretében, igyekszünk megismerkedni, megismerni más országok infekciókontroll terén végzett tevékenységét, gyakorlatát és eredményeit.
Petra Gastmeier professzor asszony, a német nosocomiális surveillance rendszer - KISS (Krankenhaus Infekcions Surveillance System) és Nemzeti Nosocomiális Referencia Központ vezetője bemutatta az országukban - és a világon egyedülállóan működő - egynapos sebészet surveillance módszertanát és eredményeit, valamint a csontvelő transzplantáltak neutropéniás időszakára vonatkozó surveillance rendszert. A surveillance eredményekből kitűnik, hogy az egynapos sebészet során a fertőzési arányok szignifikánsan alacsonyabbak ugyanazon műtétek kórházi sebfertőzési arányinál, igaz az operáltak belső kockázati tényezői is alacsonyabbak. A csontvelő transzplantáltak körében végzett surveillance eredményei azt bizonyítják, hogy e fertőzések iránti fogékonyság szempontjából kiemelt kockázattal bíró beteg csoport körben is sikerrel csökkenthető a kórházi fertőzések gyakorisága.
Violetta Voynova kolléganőnk, bemutatta a bolgár országos nosocomiális pont prevalencia vizsgálat módszereit, eredményeit, nehézségeit, buktatóit és korlátait.
Idén az ECDC Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tevékenységéről és a járványügyi prioritásokról dr. Melles Márta az OEK főigazgatója tájékoztatott minket. Az ECDC Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és antibiotikum rezisztencia (AMR) osztálya, 2007 július 1-től átveszi az eddig európai projektként működő európai nosocomiális surveillance hálózat tevékenységét (HELICS); az osztály közeljövőbeli tervei között szerepel egységes protokoll kidolgozása a tagországok számára nosocomiális pont prevalencia vizsgálatok elvégzéséhez, a C. difficile és multirezisztens kórokozók jelentése és felügyelete, a nemzeti noscomiális rendszerek bővítése és fejlesztése. Az antibiotikum rezisztencia visszaszorítását és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését a Központ prioritásként tünteti fel. 2008. november 18.-án kerül megrendezésre az Unió Első Antibiotikum Napja, mely az antibiotikumok helyes és felelősségteljes alkalmazását hivatott elősegíteni.
Külön plenáris ülés foglalkozott a Clostridium difficile járványügyi, terápiás és mikrobiológiai aktualitásaival. Az első magyarországi hipervirulens C. difficile törzs megjelenése, indokolja a fertőzés prevencióját tartalmazó ajánlások hazai adaptációját, a kórokozó által kiváltott fertőzések bejelentési rendjének megváltoztatását.
Mikrobiológus kollégáink az MRSA illetve ESBL termelő Klebsiella pneumoniae törzsek arányainak drámai emelkedéséről számoltak be, vészjelzéseket adva a hazai MRK helyzet igen kedvezőtlen alakulásáról, mely elhárítása, azonnali többszakmás összefogást és beavatkozást igényel. Az MRK eredmények alapján egyre sürgetőbb, az országos antibiotikum stratégia kialakítása, az antibiotikumok helyes, ésszerű alkalmazása, a felhasználás csökkentése ill. visszaszorítása.
Konferenciánkat szponzoráló cégek szimpóziuma, melyen a B. Braun Medical Kft, Johnson @ Johnson, ASP és Beiersdorf Kft. képviselői tartottak előadásokat, sok újdonságot és igen hasznos gyakorlati információkat tartalmazott.
Tagtársaink által megtartott előadások zöme a helyben végzett survellance-ok eredményét mutatta be. Úgy tűnik, hogy a surveillance és hagyományos kórházhigiénés témák mellett tagtársaink egyre nagyobb jártasságot szereznek az antibiotikum profilaxis, antibiotikum felhasználás terén is.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra és konferenciáink történetében először fordult elő, hogy megtisztelt minket, ha csak rövid időre is az országos tisztifőorvos úr dr. Falus Ferenc.
Úgy vélem, ez évi konferenciánk is sikeres volt, bár a részvevők száma elmaradt a korábban megszokott létszámtól, ezt részben a magas áraknak, az előző konferencia és a jelenlegi között eltelt rövid időnek, a létszámleépítések, melyek szakmánkat is érintették valamint szakmánk nem méltó megbecsülésének tudható be. Mindezek ellenére, vagy e mellett, ezen a konferencián is nagyon sokat tanulhattunk egymástól, jól érezhettük és kibeszélhettük magunkat.
Ezért ismét szeretném megköszönni minden kedves tagtárs, kolléga és szponzor részvételét és közreműködését, mellyel hozzájárultak idei konferenciánk sikeréhez.

Szilágyi Emese
elnök


További letölthető dokumentumok

PROGRAM NAPTÁR

II. Semmelweis Conference CEE
Dátum 2017. március 07.- 08.
HelyszínBudapest, AquaWorld Resort
MIT XVIII. kongresszus
Dátum 2017. április 20-21..
HelyszínTapolca, Hunguest Hotel Pelion
WFHSS 18. konferencia
Dátum 2017. október 4-7.
HelyszínNémetország, Bonn

SEGÍTSEN

1%