Társaság

Módszertani ajánlásokÚj globális irányelv a műtéti sebfertőzések megelőzéséről


új SSI irányelvek 2016 novemberében megjelent a WHO honlapján az új irányelv a műtéti sebfertőzések megelőzésével kapcsolatban.

A műtéti sebfertőzéseket olyan baktériumok okozzák, amelyek műtét során ejtett bemetszésen keresztül jutnak be a szervezetbe. Évente több millió életet veszélyeztetnek ezek a fertőzések, továbbá antibiotikum rezisztenciát is okoznak. Az alacsony- és közepes jövedelemmel rendelkező országokban a műtéten átesett betegek 11%-a fertőződik meg a műtéti beavatkozás során. Afrikában a császármetszésen átesett nők 20%-nál alakul ki sebfertőzés, amely veszélyezteti az egészségüket és gyermekük gondozásának képességét is. Azonban nem csak a szegény országoknak jelent problémát a sebfertőzés. Az Egyesült Államokban évente több mint 400000 extra betegápolási napot és 10 milliárd amerikai dollár többletköltséget jelent.

Ez idáig nem jelent meg olyan evidencián alapuló, nemzetközi irányelv –amelyet a WHO 2016. november 3-án jelentetett meg a műtéti sebfertőzések megelőzésével kapcsolatban –, mivel a már létező nemzeti irányelvekben a bizonyítékok bemutatása és az ajánlások nincsenek összhangban. Az új WHO irányelv minden ország számára érvényes és a helyi sajátosságokhoz igazítható, amely figyelembe veszi az erős tudományos bizonyítékokat, a költségeket és a forrásokat, valamint a betegek értékét és preferenciáit.

Forrás: (www.who.int)
Legionella 2 módszertani levél


új SSI irányelvek Az Országos Közegészségügyi Központ ez évben kiadta 2. Módszertani levelét Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról.

A Módszertani levél annak érdekében került kiadásra, hogy „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletben (továbbiakban rendelet) rögzített fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósításához segítséget nyújtson. A rendelet 9.§ (2) és (3) pontja rögzíti, hogy a fokozott Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben ezen útmutató alapján kell végezni a kockázatbecslést és a kockázatcsökkentést. A Módszertani levélben ismertetésre kerülnek mindazon területek, amelyeken megfelelő intézkedésekkel csökkenthető a legionellák előfordulásának, szaporodásának, elterjedésének, valamint az általa okozott megbetegedéseknek a kockázata.

A dokumentum etölthető: (Legionella 2017.pdf)


PROGRAM NAPTÁR

II. Semmelweis Conference CEE
Dátum 2017. március 07.- 08.
HelyszínBudapest, AquaWorld Resort
MIT XVIII. kongresszus
Dátum 2017. április 20-21..
HelyszínTapolca, Hunguest Hotel Pelion
WFHSS 18. konferencia
Dátum 2017. október 4-7.
HelyszínNémetország, Bonn

SEGÍTSEN

1%